CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" | ZOLTAN NAGY-BEGE, VICEPREŞEDINTELE ANRE: "Avem stocuri de gaze la un nivel satisfăcător"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 septembrie 2022

Zoltan Nagy-Bege

Zoltan Nagy-Bege

"Ne aşteaptă o iarnă complicată" "Nici măcar producătorii de stat nu ar avea curajul să vândă gaze naturale sub preţul pieţei"

În mod categoric ne aşteaptă o iarnă complicată, dar nu pentru că vom avea temperaturi anormale, spune Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), adăugând: "Probabil că temperaturile se vor situa în mediile multianuale pe care le-am avut în ultimul deceniu. Probabil că vom avea 10, 15, 20 de zile friguroase, când pe partea de gaze naturale consumul zilnic va sări de 50, 55 de milioane de metri cubi. Pe partea de gaze e puţin probabil să avem complicaţii. Avem stocuri la un nivel satisfăcător. În continuare se înmagazinează şi probabil că ritmul va scădea. Dacă în luna iulie am avut, în medie, peste 16 milioane de metri cubi înmagazinaţi zilnic, cantitatea a început să scadă. Mă aştept ca şi în octombrie să înmagazinăm, în medie, poate 10 milioane de metri cubi, ceea ne va duce la un grad de umplere a depozitelor de peste 90%. În acest moment suntem la 84%".

Oficialul ANRE subliniază: "Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă, în continuare avem producţie şi, din păcate, ne ajută faptul că anumiţi consumatori industriali şi-au oprit activitatea şi nu mai consumă gaze. Am văzut că în primele şase luni ale anului 2022, consumul casnic s-a redus cu 5,2%, ceea ce este normal, e o oscilaţie în funcţie de temperatura ambientală. În schimb, consumul industrial şi cel al producătorilor de energie termică a scăzut cu aproape 18%, ceea ce în medie înseamnă un declin de 13%. Dacă extrapolăm, şi tot anul vom avea o scădere de 13%, înseamnă că abia vom trece de 10 miliarde metri cubi - consum anual de gaze. Din păcate, dificultăţile cu care se confruntă industria ne ajută să nu avem probleme în alimentarea cu gaze naturale".

Oficialul ANRE precizează că, în ceea ce priveşte energia electrică, trebuie acoperite "nişte vârfuri", mai ales că, spre deosebire de sectorul gazelor, pe partea de energie electrică situaţia este mai puţin predictibilă.

Zoltan Nagy-Bege spune: "Dacă la gaze vârfurile sunt mai predictibile şi prognozele meteo ne cam arată când vin aceste vârfuri, la energie electrică situaţia este mai puţin predictibilă şi previzibilă, pentru că vedem istoricul ultimilor zece ani. La noi, când bate vântul exportăm, când vântul stă, importăm şi căutăm soluţii să acoperim vârfurile. Va fi o provocare şi pentru administraţie, pentru minister, pentru noi, pentru companiile implicate în sector - Transelectrica, Transgaz, furnizori, distribuitori - absolut toţi trebuie să contribuie, să fie vigilenţi, să fie atenţi, să fie pregătiţi cu scenarii, ca să nu improvizăm în momentul în care dăm de o problemă".

Zoltan Nagy-Bege: "Plătim un preţ al gazelor mult mai mare decât cel de producţie pentru că aşa este piaţa"

Întrebat de ce suntem nevoiţi să plătim preţuri atât de mari pentru gaze, în condiţiile în care România nu este dependentă de importuri la fel ca Germania, spre exemplu, oficialul ANRE afirmă: "Suntem nevoiţi să plătim un preţ mult mai mare decât cel de producţie pentru că aşa este piaţa. Preţul din piaţă este format de cerere şi ofertă. Cred că nici măcar producătorii de stat nu ar avea curajul să vândă gaze naturale sub preţul pieţei. Dacă piaţa este dispusă dă dea 200 de euro/MWh, nici măcar un producător de stat, o persoană care se ocupă de managementul acelei companii controlate de Ministerul Energiei, de către ANRE, de Curtea de Conturi, nu ar da dovadă de responsabiltate dacă ar decide să vândă gaze mai ieftin unora, preferenţial, faţă de preţul pe care este dispusă piaţa să-I să plătească".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. am luat fasole din Egipt

    1. Au si cartofi din Egipt, cu aroma de nisip. N'am mai luat a doua oara.

    Satisfacator sa te incalzesti tu. Eu vreau sa imi fie cald si bine. Ca sunt european si am un anumit nivel de trai.

    "Probabil că vom avea 10, 15, 20 de zile friguroase, "

    astfel de genii au grija de populatia tarii,

    jenant 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb